Wednesday, October 17, 2007

The Digital Divide: een synopsis


Neil Selwyn is de auteur van het artikel "Reconsidering political and popular understandings of the digital divide". In het artikel bevestigt Selwyn dat er inderdaad een digital divide ontstaat (of dreigt te ontstaan) in de samenleving. Wat het artikel interessant maakt is dat Selwyn heel scherp weet te stellen dat er meer achter de term "digital divide" schuilt dan wat er nu door de media en de politiek naar buiten wordt gebracht. Met andere woorden, Selwyn laat zien dat het begrip digital divide genuanceerder is en uit meerdere factoren bestaat die op het moment niet aan bod komen.

Het ligt niet zo zwart-wit; er is geen groep die niet digitaal is en daar tegenover een groep die dat wel is. Binnen die groepen zijn ook weer onderverdelingen te maken, zoals mensen die toegang hebben en ook daadwerkelijk gebruiken, en mensen die wel toegang hebben maar het niet gebruiken. En wat is nu precies het digitale van "digital"? Is dat toegang hebben tot internet?

Ik ben het wel met Selwyn eens dat een onderwerp zoals de digital divide meer nuancering vraagt dan wat er nu wordt gegeven. Helaas is dit nu eenmaal een noodzakelijk kwaad van de status van het publieke debat op dit moment in Nederland (en de wereld); er lijkt steeds minder ruimte te zijn voor nuancering.

Mijn stelling voor deze week is dat, hoewel het de taak van de overheid is om het tegen te gaan, het onmogelijk is om de digital divide volledig te sluiten.

No comments: